29 Kasım 2015

“TERSİNİ ALMIŞ EDİYOR EZBER” KIVAMINDA BİR “DAMDAKİ MİZAHÇI” YAZISI…

Bu akla ziyan coğrafyada, mizahla olan uğraşımda 37 yıl geride kaldı... Ancak mizah sayesinde bu çatlak topraklara dayanabilen, uğraşını zorunlu nedenlerden ötürü "kara mizahçı" kıvamında sürdüren biri olarak bu topraklarda her şeyin hep tersine işlediğini savundum yıllardır yazıp-çizdiklerimle... Hatta yıllar önce pek çok yerde örneklerle yazarak, bu yazıları kitaplarımda da kullanarak bunu bir tez haline bile getirdim kendimce... 3 yıldır yayınlama olanağı bile bulamadığım deneme yazılarından oluşan kitabımda da bu anlamda yazılmış daha kapsamlı “Yok Böyle Bir Ülke” başlıklı bir deneme yazısı bulunmaktadır. Bu tezimi daha önce okumamış olanlar için tekrar etmekte yarar var...

Oldukça basit olan tezim şudur, normal bir ülkede bebekler dünyaya geldiklerinde onları doğuran ebe ya da hemşireler, bebeği ayaklarından tutarak çıkarırlar hayata, yani bebeğin dünyaya ilk bakış anı bu yüzden tersten bir bakış olur. Ancak normal bir ülkede bir süre sonra hemşire ya da ebe, tersten tuttuğu bebeği, başaşağı halden baş yukarı hale getirir.

Lakin bu normal durum bizim akla ziyanların coğrafyası için geçerli değildir. Bu coğrafyanın bebekleri olarak bizler başaşağı tutulurak geldiğimiz bu dünyaya aynı şekilde devam ediyoruz, yani bir ömür boyu aslında başaşağıyız, bizi kimse baş yukarı getirmiyor, o yüzden her şeyi tersten görüyor, her şey tersten yaşıyoruz bu ülkede.

Bakın başka ülkelerde "Barış" yüzünden değil "Savaş" yüzünden ölür insanlar genellikle, başaşağı ömürlerin yaşandığı bu akla ziyan coğrafyada ise her zamanki tersine durum işler ve insanları "Barış" demek ve "Barış" istemek öldürür çoğunlukla!..

Peki burada bütün suç ebelerde midir, o yüzden mi küfürlerimiz bile ebe'lidir bizim... Tabii ki hayır, bu tersine yaşam da zavallı ebelerin hiçbir günahı yoktur, bu anlattığım tamamıyla bir "Uygarlık" sorunudur ve bu coğrafya ne yazık ki Cumhuriyetin kuruluş dönemindeki çabaların sonrasında, devrim niteliğinde büyük ve kapsayıcı bir uygarlaşma yaşayamamıştır ve daha da acısı bugün o yaşayamadığı uygarlaşmaya dünden çok ama çok daha uzaktır!..

Cihan Demirci (29 Kasım 2015-Kadıköy)

Hiç yorum yok: