28 Mayıs 2014

CİHAN DEMİRCİ'NİN KALEMİNDEN BU SABAH YİTİRDİĞİMİZ SİHİRBAZLAR KRALI MANDRAKE...

SİHİRBAZLARIN KRALI MANDRAKE ABİMİZ DE SESSİZ-SEDASIZ BU KEZ KENDİNİ YOK EDİVERMİŞ!..

Onunla yıllar önce röportaj yaparken her an bir numara yapabilir diye hep tetikteydim. Bundan tam 25 yıl önce 1989 yılında onunla mizah eki “Mazete” için yaptığım keyifli röportajda “Kral olmak başbakan olmaktan daha güzel” demişti bana. Ama o bildiğiniz krallardan değildi. Sihirbazların kralıydı. Sihirbazlar Kralı Mandrake idi. Gerçek adı: Ertuğrul Işınbark’tı aslında ama herkes onu “Sihirbazlar Kralı Mandrake” diye tanır ve bilirdi. 



4 Mart 1989 tarihli Mazete mizah ekinde yayınlanmış, Sihirbazlar Kralı Mandrake röportajımın fotoğrafı...


1940 yılında İstanbul’da Fatih’te doğmuştu. Yeğeni Ayşe Işınbark da eski bir iş arkadaşımdı. Ondan almıştım zaten o zaman gereken bilgileri. Ailesi istememesine rağmen 12 yaşında başlamıştı illüzyona. 1989 yılının Mart ayı başlarında onunla Karagümrük civarındaki bürosunda keyifli bir röportaj yapmıştım. Geçenlerde arşivi elden geçirirken elime geçmişti o röportajın olduğu Mazete mizah eki. Tarihi: 4 Mart 1989… Mandrake abimizle hemen kaynaşmıştık. Bir sihirbazla röportaj yapmak çok keyifliydi bir kere. Karşınızdaki kişinin mizah duygusu da olunca demeyin keyfine. Sihirbazlar Kralı olmakla yetinmemiş 1985'te “İllüzyonistler Derneği”ni de kurmuştu. Röportaj sırasında da dediği gibi Sihirbaz sözcüğünden çok “İllüzyonist” sözcüğünü seven biriydi o. O gün bana da birkaç numara göstermiş, illüzyonun ne olduğunu ayrıntılarıyla anlatmıştı.

Aradan 25 yıl geçti… Hayat çok değişti bu arada… İllüzyon artık illüzyonistlerin, sihirbazların işi olmaktan çıktı… Sihirbaz işi illüzyonun yerini hayatları esir alan bir teknolojik illüzyon ve illüzyondan nasip almamış ucuz siyasi yalanlar aldı... O yüzden sihirbazlara gerek kalmadı, en basit yalanlara bile tapan, inanan bu açık ağızlı, sürekli dünden daha cahil toplumda… 

Sihirbazlar Kralı Mandrake, yani sevgili Ertuğrul Işınbark abimiz de haliylen gözümüzün önünden yok etti kendini bu hoyrat süreçte… Epeydir yoktu ortalarda!!!! Olsa bile görecek halde değildik ki zaten!!!! Sevgili Mandrake bu sabaha karşı Çanakkale’de hayatının son illüzyonunu yapmış sessizce… 74 yaşında veda etmiş… Ölüm haberini önce facebook arkadaşım Sadi Ulukan’ın yazdığı yazıda gördüm. Ama sosyal medyada artık ölüm haberlerine bile inanamaz hale geldik malumunuz. Yeğeni Ayşe arkadaşıma da ulaştım ardından. 

Sihirbazların ülkemizdeki kralı da yok artık anlayacağınız… Ama en acısı nedir bilir misiniz; böyle naif sihirbazlar sessiz-sedasız giderken geriye insanları hep yalanla kandıran içi-dışı kötü zehirbaz politikacılar kalıyor sadece... Onlarla da daha tatsız, daha zehir bir dünya!.. İnsanı asıl yok eden de bu olsa gerek!..

Cihan Demirci (28 Mayıs 2014)

Hiç yorum yok: