12 Kasım 2013

NECMİ RIZA AYÇA AĞABEYİMİZİ SULUBOYA RESİMLERİ VE ANEKDOTLARLA ANDIK...

Necmi Rıza Ayça... Tanımaktan keyif aldığım bir usta çizer, 1912 Priştine doğumlu, yüzü hep Batı'ya dönük yaşamış bir İstanbul beyefendisi... Onunla aramızda 50 yaş gibi bir fark olmasına rağmen yaşıtlarımdan farksız hali ve yaşamıyla bize hep moral veren özel insanlardan biriydi... Ortak noktalarımızdan biri de aynı ilkokuldan mezun olmamızdı. Benim 100. yıl mezunu olduğum çok müthiş, çok özel bir ilkokul olan; Aksaray Mahmudiye İlkokulu...

Necmi Rıza sergisinin açılışı sırasında konuklardan bir kısmı toplu halde... 

Necmi ağabeyle ilk tanışmam 1982 yılının sonlarında, o zamanlar çalıştığım Güldürü Üretim Merkezine, bir meslek içi eğitim etkinliğinde "konuşmacı" olarak gelmesiyle başlamıştı. Onu yitirdiğimiz 2001 yılına dek, yaklaşık 20 yıl süren dostluğumuzdan geriye sayısız anı ve anekdot kaldı. 

Geçtiğimiz 9 Kasım 2013 Cumartesi günü, Tepebaşındaki Karikatür ve Mizah Merkezinde Necmi Rıza Ayça ağabeyimizin bu kez suluboya resim çalışmalarından oluşan bir serginin açılışındaydım. Bu güzel sergiyi kızı Mukaddes Yamaç ve eşi, merkez yöneticimiz Erdoğan Bozok ağabeyin katkılarıyla hazırlamışlardı. Sergi açılışı sırasında; Raşit Yakalı, Cihan Demirci, Metin Peker, Tan Oral ve Necmi Rıza ustanın kızı Mukaddes Yamaç söz alarak Necmi Rıza ile ilgili anı ve anekdotlar paylaştılar sergi salonunu dolduran konuklara... 

1912 doğumlu Necmi Rıza Ayça'nın karikatürcülüğü 1936'da Akbaba dergisinde başlamıştı. Bu dergiyle adı özdeşleşen ve çok uzun yıllar bu dergiye özellikle de çok güzel kadınların yer aldığı kapaklar çizen Necmi Rıza Akbaba'dan bir kaç kez ayrılıp tekrar geri döndü. 

Sedat Simavi'nin Karikatür dergisinde ve son olarak da Papağan dergisinde çizerlik yaptıktan sonra 70'li yıllarda karikatürden çok kendini suluboya resim çalışmalarına veren Necmi Rıza Ayça, yaşamını yitirdiği 89 yaşına dek; müthiş enerjiyle günde 5-10 kilometre yol yürüyen, karikatür ve sanat etkinliklerini ilgiyle takip eden, delikanlı ve şık duruşuyla gençleri cebinden çıkartan bir ağabeyimizdi. Aramızdan ayrılalı 12 yıl olan bu sevgili ağabeyi bir kez daha özlem ve sevgiyle anıyorum... Necmi Rıza Ayça'nın bu sergisi Kasım ayı sonuna dek Tepebaşındaki merkezde açık kalacak.



Serginin afişi...
Cihan Demirci, 1 Haziran 1997 tarihinde Necmi Rıza Ayça'nın evinde gerçekleştirdiği röportaj ve söyleşi sırasında... 

Hiç yorum yok: